HEVOSHIERONTA


Hevoshieronta on lihashuoltoa, jolla pyritään maksimoimaan hevosen fyysinen ja psyykkinen kapasiteetti. Hevoshierontaa tulisi käyttää mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevänä hoitona,
koska silloin saadaan terveet kudokset kestämään mahdollisimman paljon rasitusta. Lihasten palautuminen nopeutuu, jos aineenvaihdunta ja verenkierto ovat vilkkaita.
Hevoshierontaa käytetään paljon myös vammojen jälkihoitona. Hieronnan tarkoituksena on saada vamma mahdollisimman nopeasti terveeksi ja lisätä arpikudoksen elastisuutta.

Yleisimmät syyt, jolloin käytetään hierontaa:

- ennaltaehkäisevä hoito
- lihas/kalvokireys
- lihaskuntoa ylläpitävä perushoito
- kilpailuun valmistava hoito
- kilpailusta/valmennuksesta palauttava hoito
- vammojen jälkihoito

ggggggg
Ori Erikasson lavan aukaisussa mmmmmmmmmErikasson rentoutuu

Hevonen hieronnassani


Aloitan hierontahoidon tutkimuksella. Mikäli hevonen on ensimmäistä kertaa hoidossani, suoritan kokonaisvaltaisen rakennetutkimuksen. Tarkastelen mm. jalka-asennot, lapa- ja lautaskulmat, koko rungon rakenteen ja lihastyypin. Nämä tiedot ovat tärkeitä, kun selvitetään esimerkiksi jonkin lihaskireyden syytä tms.
Sekä uusille että vanhoille asiakkaille teen jokaisella hoitokerralla jalkojen jännejärjestelmän tutkimuksen, kokeilen jalkalämmöt ja tutkin mahdolliset turvotukset. Tarkastelen lihaseroavaisuudet (puolierot yms.) ja kokeilen kireydet ja lämpöerot lihaksissa. Etsin mahdolliset kipupisteet, tutkin takapolvet sekä venyvyyden. Tarvittaessa suoritetaan myös taivutukset ja liikkeet.
Tämän jälkeen hevonen hierotaan ja venytellään jokaiselle hevoselle sopivalla tavalla. Kaikki hevoset eivät esimerkiksi pidä kovista rummuttavista hierontaotteista, vaan vaativat pitkät rauhalliset otteet. Varaa aikaa hevosesi hierontaan 2 tuntia.

mmmmmm
Hierontaan kuuluu myös jalkalihasten käsittely mmm Granda-ratsu saa Tens-laitehoitoa

Lisäksi

- Jotkut hevoset tarvitsevat laitehoitoja. TENS-laitehoidolla voidaan laukaista lihasjännityksiä, rentouttaa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kipua. TENSsiä käytän esimerkiksi hevosella, joka ei anna hieroa jotain kipeää kohtaa, mutta sietää kuitenkin laitteen.

- Mobilisaatio eli liikehoito on nivelten liikuttamista eri asentoihin, jolloin parannetaan nivelten liikkuvuutta ja toimintakykyä. Erityisesti jalkojen lihaksisto saadaan rentoutumaan. Mobilisaatiota käytän esimerkiksi hevosella, joka ei jostain syystä anna venytellä.

- Kylmä- ja lämpöhoidot ovat oleellinen osa hoitoa. Kylmää käytetään tulehdusta ja turvotusta poistavana hoitona. Lämpöhoitoa käytetään lihasten voimakkaissa jännitys- ja kiputiloissa laukaisemaan lihaskireyttä ja lievittämään kipua.

- Akupunktiohoitoa teen painelutekniikalla.