Koiran verryttelyesimerkki


Verryttelyn tarkoituksena on elimistön toimintojen aktivoiminen; syke, verenkierto ja lämpö nousee, lihaksen elastisuus paranee ja se supistuu voimakkaammin ja nopeammin, koordinaatio paranee, hermotoiminta herkistyy ja valppaus/tarkkaavaisuus lisääntyy. Verryttelyn tavoitteena on kilpailutehon ja harjoitusvaikutuksen lisääminen sekä revähdyksien ja muiden vammojen ehkäiseminen. Verryttelyllä
pystytään vaikuttamaan fyysiseen ja psyykkiseen vahvuuteen kilpailutilanteessa. Koiran verryttelyyn vaikuttavat myös koiran ikä, vuorokaudenaika, ilman lämpötila ja aikaisemmat vammat. Vanhempi koira tarvitsee pitkäkestoisemman verryttelyn lihasten elastisuuden vähenemisen takia. Vuorokaudenaika vaikeuttaa suorituksen hyvää onnistumista, mikäli
koiraa normaalisti treenataan esim. iltaisin ja kilpailutilanteet ovatkin aamuisin. Tällöin elimistö on tottunut tietynlaiseen rytmiin. Kylmällä ilmalla
verryttelyt ovat pitkäkestoisempia ja lisäksi
lämpöisten takkien käyttö on suotavaa. Aikaisemmat vammat, esim. lihasrevähtymät tai tuoreet
parantuneet luun murtumat vaativat vähän pitkäkestoisemmat verryttelyt.

Alkuverryttelyllä valmistellaan elimistö tulevaan suoritukseen. Alkuverryttely suoritetaan n. 30min - 1h ennen varsinaista harjoitusta/kilpailutilannetta.
Ensimmäiseksi koiran kanssa liikutaan reippaasti (nopeaa kävelyä tai pientä hölkkää) 5-10min, jonka tarkoituksena on nostaa elimistön lämpötilaa. Vaihteleva maasto esim. metsäpohja tai pienehkö lumihanki tehostaa ensimmäistä vaihetta.
Tämän jälkeen koiraa notkistetaan esim. pyörittämällä itsensä ympärillä molempiin suuntiin, leikkimällä lelulla retuuttamisleikkiä ja/tai tekemällä esim. metsässä pujottelua puiden ympärillä. Sitten lihaksia herätellään nopeilla venytyksillä (venytyksen kesto n. 8-10sek./jalka/suunta) sekä lihasravisteluilla ja -taputteluilla.
Lopuksi suoritetaan nopeat vedot eli koiran kanssa juostaan nopeita pyrähdyksiä terävillä käännöksillä/jarrutuksilla tai heitetään palloa, jolloin koira tekee äkkinäisiä lähtöjä ja kiihdytyksiä.
Alkuverryttelyn kokonaisaika on 20-30min.

Lajinomainen verryttely tehdään n. 5-10 minuuttia ennen varsinaista suoritusta. Siihen sisältyy muutama nopea veto sekä esim. agilitykoiralla harjoitusesteiden hyppyjä, suojelukoiralla hiha/patukkaleikkiä tai vinttikoiralla viettihalun nostoa.

Loppuverryttely on erittäin tärkeää! Kuona-aineiden (maitohappo) poistuminen elimistöstä nopeutuu loppuverryttelyssä. Elimistöön keräytyneet kuona-aineet aiheuttavat lihaskireyksiä ja -kramppeja. Koiran muistiin saattaa tallentua mielikuva kivuliaista lihaksista harjoituksen/kilpailutilanteen yhteydessä, mikä toisaalta voi vaikuttaa tuleviin suorituksiin.
Koiraa juoksutetaan kevyesti n.10min ajan suorituksen jälkeen, kunnes hengitys tasaantuu. Tämän jälkeen vielä kävellytetään n.10min. Sitten koira saa levätä.
Noin 1 tunnin kuluttua koira olisi hyvä ulkoiluttaa pitkäkestoisesti ja reippaasti kävellen, jonka jälkeen (n.2 tunnin kuluttua) tehdään venytykset. Venytyksen kesto on 20sek./jalka/suunta 3-5 toistolla.